Kültürlerarası etkileşime katkıda bulunmak amacıyla bölgede yaşayan farklı dil, edebiyat ve kültürler üzerine çalışmalar yürüten Yaşayan Diller Enstitüsü; İlk ve Ortaöğretimde Kürtçe seçmeli ders öğretmeni olma imkânı sunmaktadır. Uluslararası öğrenci kabulü de yapan enstitümüz, öğrencilerine çağdaş ve çok kültürlü bir eğitim ortamı sağlamaktadır. Hâlihazırda Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı’nda lisansüstü eğitimi devam etmektedir.

Enstitümüz, 12.11.2012 tarih ve 28488 sayılı Resmi gazetede yayınlanan 2012/3961 sayılı bakanlar kurulu kararı maddesi gereğince Üniversitemize bağlı olarak kurulmuştur. Enstitümüz, Kürt Dili alanında yüksek lisans eğitim - öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve uygulama yapan bir yüksek öğretim kurumudur. Toplam 1 Anabilim Dalı’ndan oluşup 31 öğrenci ile Eğitim-Öğretime devam etmektedir.

Kürt Dili ve Kültürü, biliminin çağdaş ölçüt ve kuramlar çerçevesinde yorumlamak asıl amacımızı teşkil etmektedir. Diğer diller gibi Kürtçe'de lehçeler ve ağızlara ayrılmış bir dildir. Bu anlamda dilbilim alanında Kürtçe'ye yönelik yeni bir bakış açısı geliştirmeyi amaçlamaktayız. Bunun için komşu ülkeler ile Ülkemizin çeşiti üniversitelerinde açılan Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dallarında yapılmış olan çalışmalardan azami ölçüde yararlanmak, sürekli ve yaratıcı ilişkiler içinde olmanın önemine inanmaktayız. Bütün bu kurumlarla bilimsel işbirliğinin bize katacağı çok şey olacaktır. Üniversitemizin kuruluş ilkeleri çerçevesinde bilimsel yaklaşımın kuşatıcı ve evrensel ölçütler doğrultusunda, Kürt dilini, akademinin sonsuz göğüne çekmek, başarımızın ve bilimsel dikkatimizin ölçüsü olacaktır. Bunun için Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü çatısı altında, Kürt Dili ve Kültürü üzerine araştırmalar yapan ve Lisansüstü düzeyde Eğitim-Öğretim veren bir anabilim dalında oluşturulmuştur.

Bölümlerimiz;

    >> Kürt Dili ve Kültürü (Yl) (Tezli/tezsiz)
    >>Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı

Daha fazla bilgi için tıklayınız.