Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Türk Halk Müziği sınavları iki aşamalı olarak yapılacaktır.
>> Birinci Aşama (Baraj Sınavı); Adaylar toplu olarak Müziksel Algı Sınavı ile BARAJ sınavına girerler.
>> İkinci Aşama (Yerleştirme Sınavı); Performans bölümünde aday SÖYLEME ve ÇALMA kısımlarından 1’er eser seslendirecektir. Jürinin gerek duyması halinde birer eser daha istenebilir.
>> Adayların sınav puanı, İkinci Aşamadan (Yerleştirme Sınavı) aldığı puanların toplamından elde edilir. Ortaya çıkan puan ÖYSP'dır. ÖYSP'den yüz (100) puan üzerinden Elli (50) ve üstü puan alan adaylar (engelli adaylar dâhil) Genel Değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Elli (50) puanın altında kalan adaylar (engelli adaylar dâhil) başarısız sayılacaktır. ÖYSP hesaplanması Tablo 6'da gösterildiği şekilde olacaktır.
Beden Eğitimi/Antrenörlük Eğitimi Programları için öğrenci alımı yapmaktadır.Başvurucak öğrencilerde aranan şartlardan bazıları;
>> Antrenörlük Eğitimi Programına başvuracak adayların 2020-TYT puanının en az 180 puan, 2019 TYT dönüştürülmüş puanının(2020-TYT nihai sınav puanı) en az 200 puan veya üzeriolması gerekir.
>> Antrenörlük Eğitimi Programına başvuracak Spor Lisesi çıkışlılar ve Milli sporcular için enaz 150puan veya üzeriolması gerekir.
>>Engelli adaylardan (Bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mentalretardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar) TYT puanı 100 ve üzerinde olanlar, durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla Antrenörlük Eğitimi Programına başvurabilirler. Bu adayların puanları, sınavın yapıldığı yıl dâhil 2 yıl süreyle geçerlidir.
Beden Eğitimi/Spor Öğretmenliği Programları için öğrenci alımı yapmaktadır.Başvurucak öğrencilerde aranan şartlardan bazıları;
>> Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Programına başvuru yapacak adayların 2020 TYT'deen düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir. Sıralamaya giremeyenaday Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Programıyetenek sınavına başvuru yapamaz.
>> Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Programına 2019 TYT dönüştürülmüş puanı ilebaşvuru yapacak adayların dönüştürülmüş puanlarının 2020-TYT nihai sınav puanı ile endüşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.
>>Engelli adaylardan (Bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mentalretardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar) TYT puanı 100 ve üzerinde olanlar, durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla Antrenörlük Eğitimi Programına başvurabilirler. Bu adayların puanları, sınavın yapıldığı yıl dâhil 2 yıl süreyle geçerlidir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim Öğretmenliği Programı için özel yetenek sınavları ile öğrenci alımı yapılmaktadır ve bu süreç Eğitim Fakültesince yapılmaktadır.Başvurucak öğrencilerde aranan şartlardan bazıları;
>>Özel Yetenek Sınavına katılabilmek için adayların 2020 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLAR SINAVI (YKS) Kılavuzun’ da açıklandığı şekliyle 2020 YKS (TYT)’den en az 150 ve ya daha fazla puan almaları gerekmektedir. Yine aynı kılavuzda adayların 2020 YKS’ de özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için TYT veya Y-TYT’ de en düşük 800.000. başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir. Adaylar 2019 –TYT puanı ile başvuru yapabilir; ancak 2019-TYT puanı ile başvuru yapacak olan adaylardan 2020 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) Kılavuzu’nda açıklandığı şekli ile 2020-YKS’ye başvurmalı istenmektedir. Yine aynı kılavuzun ilgili maddeleri gereğince, adayların 2020-YKS’ye başvuru yaparken 2019 TYT puanını kullanmak istiyorum ifadesini işaretlemeleri gerekmektedir. 2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar, 2020 yılına göre “Dönüştürülmüş Puanlar” ile sınava başvuru yapabilirler. Adayların 2020 yılına göre dönüştürülmüş puanları hesaplandıktan sonra, 2020 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) Kılavuzu’nda açıklandığı şekli ile “Adayların, 2020-YKS’de özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için TYT veya Y-TYT'de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir” şartı aranır.
>>2019-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir.
>>Adaylar (Yerleştirme Puanı) YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıralama yapılacaktır ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış sayılacaktır.
>>Engeli olan adayların, durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvurmaları halinde TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (Kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilir. Yetenek sınavını kazanan adayların kayıtları yapılır.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’ne (Müzik Öğretmenliği Programı) Özel Yetenek Sınavları kapsamında öğrenci alımı yapılmaktadır ve bu sınavlar Eğitim Fakültesi tarafından yürütülmektedir.Başvurucak öğrencilerde aranan şartlardan bazıları;
>>Özel Yetenek Sınavına katılabilmek için adayların 2020 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLAR SINAVI (YKS) Kılavuzun’ da açıklandığı şekliyle 2020 YKS (TYT)’den en az 150 ve ya daha fazla puan almaları gerekmektedir. Yine aynı kılavuzda adayların 2020 YKS’ de özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için TYT veya Y- TYT’ de en düşük 800.000. başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.
>>Adaylar 2019 puanı ile başvuru yapabilir, ancak; 2019 TYT puanı ile başvuru yapacak olan adaylardan, 2020 Yüksek Öğretim Kurumlar Sınavı ( YKS) kılavuzunda açıklandığı şekli ile 2020 YKS sınavına başvurmaları istenmektedir. Yine aynı kılavuzun ilgili maddeleri gereğince, adayların 2020 sınavına başvuru yaparken 2019 puanını kullanmak istiyorum ifadesini işaretlemeleri gerekmektedir. ÖSYM 2019 TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar, 2020 yılına göre “Dönüştürülmüş Puanlar” ile sınava başvuru yapabilirler. Adayların 2020 yılına göre dönüştürülmüş puanları hesaplandıktan sonra 2020 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLAR SINAVI (YKS) Kılavuzun’ da açıklandığı şekli ile 2020 YKS’ de özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için TYT veya Y-TYT’ de en düşük 800.000. başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.
>> 2019-YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülecektir.
>>Adaylar (Yerleştirme Puanı) YP puanlarına göre en yüksek puandan başlamak üzere sıralama yapılacaktır ve kontenjan sayısı kadar aday sınavı kazanmış sayılacaktır.
>>Engeli olan adayların, durumlarını “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvurmaları halinde TYT puanları değerlendirmeye katılmadan kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilir. Yetenek sınavını kazanan adayların kayıtları yapılır.
ÖZEL KOŞULLAR
A. Ses Özelliği: Özel yetenek sınavının yapılacağı programlar, öğretmen yetiştiren programlar olduğu için, bu alanlara başvuruda bulunan adaylarda sürekli ve kalıcı ses bozukluğu veya ses kısıklığı bulunmamalıdır.
B. Konuşma Özelliği: Adayın sağlıklı öğrenim görmesini ve öğretmen olarak yetişmesini engelleyici konuşma bozuklukları (anlamlı derecede kekemelik, pepelik v.b.) bulunmamalıdır.
C. Bedensel Özellikler: Enstrüman çalmaya engel olacak fiziksel engel bulunmamalıdır.
Sınav aşağıdaki üç ayrı alt aşamadan oluşmaktadır:
1.Müziksel İşitme (Yineleme), Müziksel Okuma (Solfej),
2. Müziksel Söyleme Sınavı,
3. Müziksel Çalma Sınavı,
Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü için öğrenci alımı yapmaktadır.Başvurucak öğrencilerde aranan şartlardan bazıları;
>> Lise ve dengi okullardan birinden mezun olmak.
>> 2020 yılında yapılan TYT sınavından en az 150 puan almış olmak.
>> Engelli adayların başvuruları Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının belirlediği kriterler çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Engelli adayların,-engellilik oranını belgelemek kaydı ileTYT puanlarının en az birinden, en az 100 puan almış olmaları gerekmektedir.
>> Sahne Sanatları Bölümü Yetenek Sınavları, Sınav Yürütme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığınca önceden ilan edilmiş gün, saat ve yerde yapılır. Daha önce duyurulmuş sınav saatinden önce sınava başlanamaz. Ancak zorunlu nedenlerle sınavın başlama saati Sınav Yürütme ve Koordinasyon Kurulu kararı ile ileri bir saate alınabilir. Adaylar sınav saatinden en az 30 dakika önce sınav yerinde hazır bulunmalıdırlar.
>>Sınav sonuçları önceden belirlenen yerlerde asılmak ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin web sayfasında yayınlanmak üzere Dekanlık tarafından duyurulur. Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Yetenek Sınavını kazanan asıl adaylar ile yedek adayların kayıt ve yerleştirme işlemleri Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nca yürütülür.
Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü için öğrenci alımı yapmaktadır.Başvurucak öğrencilerde aranan şartlardan bazıları;
>> 2020 yılında yapılan TYT sınavında; herhangi bir puan türünden en az 150 ve daha fazla puan alan lise ve dengi okul mezunu adaylar başvurabilir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile “yaygın gelişimsel bozukluklar” (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar) durumlarını, “engelli sağlık kurulu raporu” ile belgelemeleri kaydıyla TYT puanlarının 100 ve üzerinde olanlar, özel yetenek sınavlarına kabul edilir
>> Resim Yetenek Sınavları, Sınav Yürütme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığınca önceden ilan edilmiş gün, saat ve yerde yapılır. Daha önce duyurulmuş sınav saatinden önce sınava başlanamaz. Ancak zorunlu nedenlerle sınavın başlama saati Sınav Yürütme ve Koordinasyon Kurulu kararı ile ileri bir saate alınabilir. Adaylar sınava girmek için o sınavın başlayacağı saatten 1 (bir) saat önce ve yanlarında getirmeleri gereken belge ve malzemelerle birlikte sınav yerinde hazır bulunurlar